Saturday, April 2, 2011

Kronologi usaha PSK mengatasi masalah IC merah.

Semasa kempen pilihanraya kecil Bukit Selambau ekoran perletakan jawatan YB Arumugam sebagai ADUN dan EXCO, rata-rata masyarakat Siam membangkitkan isu IC Merah yang masih belum berjaya diatasi.

Pada 5.4.2009: Pihak PSK telah membawa Datuk Latt Shariman Abdullah, Pegawai Khas kepada Perdana Menteri untuk berjumpa dan mendengar rintihan masyarakat Siam Bukit Selambau tentang permasalahan IC Merah.

Seterusnya beberapa sessi perbincangan dalam Mesyuarat Jawatankuasa PSK telah diadakan untuk mendapat kata sepakat bagi mengatasi masalah ini.

Pada 16.5.2009: Cabutan minit mesyuarat AJK PSK Bil 1/2009 [ Masalah IC Merah, perlu dapat maklumat lengkap dan perlu adakan mesyuarat bersama-sama pemimpin-pemimpin Siam dan ketua-ketua kampung Siam seluruh Negeri Kedah.]

Pada 20.6.2009: Cabutan minit mesyuarat AJK PSK Bil 2/2009 [Surat pungutan maklumat IC merah telah dikeluarkan kepada semua ketua-ketua kampung seluruh negeri Kedah dan tempoh hantar balik maklumat tersebut sebelum 30.6.2009]

Pada 8.11.2009: Cabutan minit mesyuarat AJK PSK Bil 3/2009 [Surat mengenai masalah IC merah telah dihantar ke Kementerian Dalam Negeri untuk tindakan selanjutnya.]

Pada 7.3.2010: Cabutan minit mesyuarat AJK PSK Bil 1/2010 [Kumpulkan semua maklumat lengkap tentang pemegang IC merah sebelum PSK sediakan Memorundum dan berjumpa dengan YB Menteri Dalam Negeri.]

JUN, 2010: Setiausaha PSK telah mengadakan perjumpaan dengan beberapa orang pegawai atasan PDRM Cawangan Khas untuk mohon kerjasama mengatasi masalah IC Merah di kalangan masyarakat Siam Kedah. Perjumpaan ini adalah atas inisiatif Sjn Khayan.

Pada 10.8.2010: Seramai 8 orang AJK PSK mengadakan pertemuan dengan Setiausaha Kerja Badan Perhubungan UMNO Negeri Kedah bagi membincangkan permasalahan masyarakat Siam Kedah. Sebanyak 20 permasalahan dikemukakan termasuk masalah IC Merah.

Pada 28.8.2010: Cabutan minit mesyuarat AJK PSK Bil 2/2010 [En. Tang a/l Edam memaklumkan bahawa pihak PDRM cawangan Khas telah menghubungi semua ketua-ketua Kampung Siam untuk mendapat maklumat tambahan pemegang IC merah. Pihak PDRM akan membantu mengatasi masalah ini.]

Pada 12.3.2011: Mendapat maklumat daripada PDRM cawangan Khas tentang Penganjuran Program mengisi borang pertukaran IC merah di Wat Jitra pada 26.3.2011. Setiausaha PSK menghubungi semua pemimpin masyarakat Siam seluruh Kedah untuk memaklumkan perkara ini.

Pada 22.3.2011: Setiausaha PSK ke IPK Kedah berbincang mengenai penganjuran program di Wat Jitra. Pihak PDRM Cawangan Khas memaklumkan bahawa mereka tidak mahu menjemput mana-mana VVIP untuk hadir. Mereka juga tidak mengalu-alukan kehadiran para media untuk membuat liputan. Mereka memohon kerjasama PSK agar dapat menyebar maklumat ini kepada semua pemimpin-pemimpin masyarakat Siam Kedah.

Pada 26.3.2011: Program Pengisian Borang Pertukaran IC Merah kepada IC Biru telah diadakan di Wat Jitraram, Jitra, Kedah pada 26.3.2011. Lebih kurang 350 orang hadir. Terima kasih kepada pihak Wat Jitraram kerana menyediakan makanan kepada orang ramai yang hadir pada hari tersebut.

1 comment:

Manitc6 said...

Pihak kami hanya paparkan apa yang kami telah lakukan dalam usaha untuk membantu masyarakat Siam mengatasi masalah IC Merah sejak PSK ditubuhkan pada 7.10.2008.

Pihak kami tiada niat untuk melupakan jasa-jasa pemimpin terdahulu seperti Persatuan Siam Kedah/Perlis atau PSM dalam usaha mengatasi masalah ini.

Jasa pemimpin terdahulu, pihak kami tidak lupakan.