Saturday, October 30, 2010

Batu Sempadan Negara antara kerajaan British dengan kerajaan Siam dahulu.

Batu sempadan adalah artifak yang amat penting berkaitan sejarah negara kita. Kerajaan Malaysia haruslah memelihara artifak ini supaya generasi akan datang dapat mempelajari subjek sejarah dengan lebih yakin bahawa wujudnya kerajaan Siam di negeri Kedah sebelum penjajahan British. Gambar di atas adalah Batu Sempadan antara Kerajaan British dengan Kerajaan Siam dahulu yang terletak di sempadan negeri Pulau Pinang dengan Kedah berhampiran dengan tebing Sungai Muda dekat dengan Kg. Terat Batu, lebih kurang 100 km dari Bukit Kayu Hitam.

Batu sempadan tersebut menunjukkan bahawa kaum Siam di Malaysia bukannya pendatang tetapi orang asal yang menduduki tanah air sendiri sebelum diserahkan kepada British ekoran pergolakkan politik. Kaum Siam merupakan kaum Bumiputera di Kedah dan seluruh rakyat Kedah memahaminya tetapi di peringkat kebangsaan kaum Siam merupakan kaum bukan Bumiputera berdasarkan Perlembagaan Malaysia Perkara 160 (2).

Baru-baru ini Perdana Menteri menyatakan kaum Siam adalah serumpun dengan kaum melayu di Malaysia semasa Perhimpunan Agung UMNO tetapi kaum Siam Kedah menganggap kenyataan tersebut tidak lebih daripada kenyataan politik semata-mata yang tidak mendatangkan apa-apa makna kepada kaum Siam Kedah selagi Perlembagaan Malaysia Perkara 160 (2) tidak dipinda.

Kaum Siam di Kedah tidak dilayan seperti kaum Bumiputera selama ini. Kaum Siam hanya dapat melabur dalam ASB dan hanya menjadi ahli UMNO sahaja. Lain-lain kemudahan seperti diskaun 5% beli rumah, peluang melanjutkan pelajaran di IPTA, kontraktor kelas F dan banyak lagi tidak diperolehi oleh kaum Siam Kedah yang didakwa sebagai serumpun dengan kaum bumiputera Melayu.

Selagi tiada kenyataan secara berdokumen dan selagi Perlembagaan Malaysia Perkara 160 (2) tidak dipinda, kenyataan mana-mana ahli politik yang menyatakan kaum Siam adalah Bumiputera, kaum Siam adalah serumpun dengan kaum Melayu tidak mendatangkan apa-apa faedah kepada kaum Siam di Kedah. Bertindaklah dengan bijak bagi membela kaum Siam supaya sokongan kaum Siam kepada parti pemerintah tidak berbelah bahagi.

No comments: